Sector blij met hoeveelheid mosselzaad

De natuur is de mosselkwekers positief gezind dit seizoen. Er zijn hele grote hoeveelheden mosselzaad gevallen op de Waddenzee (en in Zeeland).

Dat werd zaterdag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Algemeen Vissersbelang Bruinisse door Nico Laros van de Waddenunit. De Waddenunit monitort voor het Ministerie van Economische Zaken de hoeveelheden mosselzaad en bekijkt ook de kwaliteit.  Hoewel nog niet alle locaties zijn gezien, durft Laros nu al te spreken van een enorme hoeveelheid mosselzaad.

Als het zaad goed groeit en later uitgezaaid kan worden op de kweekpercelen, is dat een opsteker voor de sector. Mosselzaad van de bodem is nu eenmaal vele malen goedkoper (de kweker hoeft het alleen maar op te vissen) dan zaad dat wordt ingevangen met MZI’s (touwen die hangen in het water). Dat is een bewerkelijk systeem waar veel investeringen voor gedaan moeten worden. Tegelijkertijd worden MZI’s als een duurzame manier van vissen gezien. Bovendien geeft het de visserij meer zekerheid.

Volledig artikel op website Programma Rijke Waddenzee