RWE voldoet aan voorwaarden vergunning natuur

RWE krijgt een Natuurbeschermingswet-vergunning van de provincies Groningen, Fryslan en Drenthe en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het bedrijf heeft de effecten op de natuur beter inzichtelijk gemaakt. Ook wordt de natuur versterkt met een stevig pakket natuurmaatregelen. Daarmee voldoet RWE aan de voorwaarden voor deze laatste vergunning voor de energiecentrale in de Eemshaven.

Afgelopen maanden is getoetst aan de punten waarop de Raad van State de vorige vergunning vernietigde. Op basis van onderzoek en monitoring geeft het bedrijf nu extra onderbouwing. In de nieuwe vergunning is beter in kaart gebracht hoe de verruiming van de haven en de komst van de centrale samenhangen. Verder blijkt o.a. dat zeehonden en bruinvissen geen last hebben van bouwgeluid en het koelwater van de centrale de watertemperatuur niet te veel laat stijgen.

Om de natuur te versterken tegen effecten van de bouw en de ingebruikname investeert RWE in een stevig pakket extra natuurmaatregelen. Bovenop de maatregelen genomen in 2008. O.a. bij de kwelders langs de Wadden- en Eems-Dollardkust, het nieuwe natuurgebied Dannemeer, de duinen op Schiermonnikoog en de stikstofgevoelige hoogveengebieden Fochteloërveen en Witterveld.

Alles afwegende komen de provincies tot de onvermijdelijke conclusie dat de natuur per saldo geen nadelen ondervindt en het verantwoord is om de vergunning af te geven.