Rijk wil ingrijpen in veerbotenruzie Waddeneilanden

HARLINGEN - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat onderzoeken of de afvaarten van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) naar het Waddeneiland beperkt kunnen worden. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.

Mansveld wil daarmee ingrijpen in het conflict tussen rederij Doeksen en EVT dat al jaren duurt. Volgens Doeksen kost de concurrentie met de EVT het bedrijf klanten en daarmee geld. Schrappen in de onrendabele winterdienstregeling is volgens de rederij de enige manier om de huidige verliezen te beperken.
 
De gemeenten Vlieland en Terschelling willen echter geen uitgeklede winterdienstregeling. Gisteren gaven zij in de commissie bootdiensten - die haar fiat moet geven aan wijzigingen in de dienstregeling - opnieuw geen toestemming aan Doeksen om afvaarten te schrappen. Dit ondanks de inspanningen van een onafhankelijk adviseur, die de afgelopen weken geprobeerd heeft de partijen tot elkaar te brengen.
 
Met de weigering van Terschelling en Vlieland is een patstelling ontstaan die Mansveld nu wil doorbreken met een onderzoek naar de EVT. Daarmee wil zij verdere ,,maatschappelijke ontwrichting” voorkomen, schrijft de staatssecretaris.

Volledig artikel op website Friesch Dagblad