Regen van ballonlinten niet goed voor milieu

AMSTERDAM - Op Koningsdag is het weer zover: duizenden mensen laten ballonnen op. Hoe feestelijk ook, steeds meer ballonnen eindigen helaas als zwerfvuil in zee of in de natuur. Per 100 meter strand worden gemiddeld 16 aangespoelde ballonlintjes gevonden, vaak met resten van de ballon er nog aan.

Dit is een verdubbeling ten opzichte van 10 jaar geleden. Tijd voor een ludieke actie dus, roepen de Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Daarom ontvingen alle burgemeesters van Nederland vandaag een wel heel bijzonder lintje met de post.

Eén dag voor de officiële Lintjesregen, vonden alle burgemeesters van Nederland een ballonlintje in de bus dat afgelopen zomer werd gevonden op het strand. Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen heeft vanochtend het eerste lintje persoonlijk in ontvangst genomen, uitgereikt door leerlingen van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen.

Met de actie vragen de Vereniging Kust & Zee, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee in hun brief aan alle burgemeesters het lintje symbolisch te aanvaarden en het oplaten van feestballonnen te ontmoedigen. Want naast de ballon zelf is vooral het plastic lintje schadelijk voor het milieu. Met name vogels kunnen erin verstrikt raken.

De ballonnen dragen onbedoeld bij aan de plastic soep. Maria Westerbos, directeur en oprichter  van de Plastic Soup Foundation zegt: “Een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid plastic komt in het milieu en in zee terecht en dat vormt een grote bedreiging.  Plastic vergaat namelijk niet en draagt bij aan het zwerfvuil en de plastic soep die wij samen met steeds meer mensen juist proberen te voorkomen.”

Daarnaast zijn de drie organisaties gestart met de website www.dieballongaatnietop.nl. Daarop is te lezen welke schadelijke gevolgen ballonen voor de natuur kunnen hebben. Ook wordt men hier op leuke alternatieven gewezen. De Oranjeverenigingen van Bolsward en Oegstgeest hebben al aangekondigd af te zien van het oplaten van ballonnen en te kiezen voor een alternatief zoals een lampionnentocht.

Tot slot voor Koningsdag nog een goede tip: vul de ballon niet met helium, maar met gewone lucht, zodat de ballon niet de lucht in kan en gewoon door de kinderen mee naar huis genomen kan worden.