Provincie pakt afvaloven in Harlingen aan

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân legt aan de Reststoffen Energie Centrale (REC) in Harlingen een last onder dwangsom op van maximaal 615.000 euro vanwege foutief handelen in oktober vorig jaar. Toen werd niet gemeld dat bij de storing in de REC op 1 en 2 oktober de rookgasreiniging (het actief kooldoseringsfilter) niet aangezet was. Dat had Omrin - eigenaar van de centrale - wel moeten melden bij de provincie.

,,Ik vind dat Omrin zich niet netjes gedraagt", zei gedeputeerde Michiel Schrier gisteren tijdens een persconferentie. Rond de storing in oktober ging er veel meer mis, stelt Schrier. De dwangsom hoeft nog niet betaald te worden: de REC krijgt de tijd om alle gebreken op te lossen, maar bij een nieuwe fout moet er wel meteen een boete betaald worden.

De storing ontstond door een verstopping in de afvaldosering, die werd gevolgd door een storing van de hoofdventilator. Daarna lag er enige tijd vuur op het verbrandingsrooster door smeulend of brandend afval. Dit leidde tot de vorming van dioxines. Omdat de rookgasreiniging - de koolstofdosering - door de storing niet werkte, kwam er een verhoogde uitstoot van dioxine vrij.

Volledig artikel op website Friesch Dagblad