Originele scheepsbel terug op Brandaris

De gerestaureerde Terschellinger reddingboot Brandaris uit 1923 heeft haar originele scheepsbel waarin de naam Brandaris staat gegraveerd, teruggekregen.

De Raad van Toezicht en de directie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) kwamen op uitnodiging van het bestuur van de Stichting Behoud oudste Motorreddingboot ter Wereld (SBMW) naar Terschelling om een demonstratie van de paarden-roeireddingboot bij te wonen. De gasten werden uitgenodigd voor een vaartocht met de Brandaris. Op de Waddenzee bood de KNRM het bestuur de scheepsbel aan. Deze lag in het depot van het nationaal Reddingmuseum in Den Helder. Nu de Brandaris zo fraai is gerestaureerd, vond men zowel in het museum als op het hoofdkantoor van de KNRM dat de bel weer terug naar het schip moest. Het geschenk werd in grote dank aanvaard. De gasten waren aangenaam verrast door het stabiele zeegedrag van het schip en het prachtige geluid van de beide Kromhoutmotoren.

De Brandaris deed van 1923 tot 1968 dienst als reddingboot en werd na de uit dienststelling verbouwd tot motorjacht. In 2011 dreigde sloop, maar omdat het casco nog in goede conditie verkeerde, nam de SBMW het initiatief tot restauratie. Met 300.000 euro uit goede doelen fondsen, schenkingen en subsidies, giften in natura en 3500 uren van vrijwilligers is het schip nu in oude glorie hersteld. In haar derde leven worden met het schip natuur-  en foto-excursies gemaakt, wordt ze voor pr en zakelijke doeleinden gebruikt en wordt de verstrooiing van as op zee van overledenen verzorgd.