Opruimen gasolie in haven Oudeschild Texel nog in volle gang

Volgens de meest recente inschatting is er op donderdag 31 maart ca 72 m³ gasolie in de haven van Oudeschild gelekt. Daarvan is inmiddels ca 50 m³ opgeruimd. Daarmee is de laag resterende olie in de haven dunner en vluchtiger geworden. Naar aanleiding van een vlieginspectie is vandaag vastgesteld dat er onvermoed een dunne laag gasolie langs de oostkust van Texel is verspreid.

De ingang van de haven is nu, voorlopig voor twee dagen, afgesloten om verdere verspreiding van de resterende laag te voorkomen. De olieruiming in de haven zal naar verwachting nog zeker enkele dagen in beslag nemen.

 

Rijkswaterstaat werkt aan een aanpak om, indien nodig, de kwetsbare gebieden langs de kust te beschermen. Er is hiervoor contact gezocht met de (natuur)beheerders in de regio. De olielaag, die zich buiten de haven bevindt, is flinterdun, waardoor de olie niet van het water te scheiden is. Daarom is het niet ruimbaar. Rijkswaterstaat overlegt met de aannemer en de veroorzaker over de beste aanpak.

 

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van de Waddenzee en de bestrijding van olieverontreiniging op de Waddenzee.