Opening duurzaam boothuis KNRM Schiermonnikoog

SCHIERMONNIKOOG - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) neemt op 12 november 2011 het boothuis voor de stalling van het kusthulpverleningsvoertuig (KHV) en de kleinere reddingboot in de dorpskern van Schiermonnikoog officieel in gebruik.

Op het terrein van Wetterskip Fryslân aan de Reeweg is dit jaar een nieuw boothuis met een bemanningsverblijf gebouwd. Daarmee komt een einde aan een versnipperd onderkomen: de bemanning had de beschikking over een vergaderruimte in het dorp, dat diende als bemanningsverblijf èn een loods (op te grote afstand) bij bouwbedrijf Ridder waar de reddingboot en KHV waren gestald. Sinds de afgelopen zomer heeft de bemanning het boothuis en het bemanningsverblijf ineen en staat de reddingboot Edzard Jacob met het kusthulpverleningsvoertuig (een Unimog 1300) in het nieuwe onderkomen.
 
Duurzaam
De KNRM heeft gekozen de energievoorziening een zo goed als mogelijk duurzaam karakter te geven door een energie neutraal boothuis te bouwen. Op het dak liggen zonnepanelen waardoor de elektriciteit duurzaam opgewekt wordt. De nieuwbouw en investeringen voor de duurzaamheid zijn mede mogelijk gemaakt door steun op grond van het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied Fryslân 2007 - 2013. Het ontwerp van het boothuis is van de hand van KNRM huisarchitect Jan Timmerman. Het boothuis is gebouwd door Bouwbedrijf R. Dijkstra op Schiermonnikoog en de zonnepanelen zijn van de hand van Sietse van der Wal van het bedrijf TBW Solar te Lauwerzijl. De Schiermonnikoger bemanningsleden hebben door een enorme inzet een behoorlijk gedeelte van de afbouw voor haar rekening genomen.

Volledig artikel op website RTV Noordoost-Friesland