Oefening met helikopters boven Noord-Nederland

Eenheden en helikopters uit verschillende landen trainen van 8 tot en met 22 september in internationaal verband. Diverse militaire toestellen gaan de eenheden vervoeren.

 

Daarbij zullen zij gebruik maken van Vliegbasis Leeuwarden en Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Internationale anti-terreuroefeningen vinden de komende weken plaats in het noorden van Nederland, zoals op de Marnewaard, Vliehors Range op Vlieland en de kop van Noord-Holland.

 

Buitenlandse militaire toestellen verzorgen het transport van de eenheden. Zo landen er al op donderdag 4 en vrijdag 5 september transporttoestellen op vliegbasis Leeuwarden met personeel en materieel ter voorbereiding. En maken helikopters tijdens de gehele periode gebruik van de faciliteiten, zoals tanken, op vliegbasis Leeuwarden en de Kooy in Den Helder en op marineschepen. Er wordt zowel overdag als 's avonds gevlogen tot uiterlijk 23:00 uur. Eventuele nachtvluchten vinden plaats boven zee in het kader van geluidsbeperking. De oefenwaarde is vooral groot dankzij het optreden in internationaal verband.

 

Vliegbewegingen

Deze internationale oefening gaat gepaard met extra vliegbewegingen in Noord-Nederland van voornamelijk helikopters. Informatie over militaire vliegbewegingen vindt u op www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen of NOS Teletekst pagina 766. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via het www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen  of via het gratis nummer 0800-0226033.