Noodklokken tegen winning zout onder land

SLAPPETERP - 26 kerken in Noordwest-Fryslân luiden aankomende zaterdag een kwartier lang de noodklokken. De actie is onderdeel van de protestmanifestaties van burgers in het gebied, georganiseerd door de Werkgroep Zout.

Aansluitend worden in de kerken van Wijnaldum, Ried, Berlikum (Koepelkerk), Pietersbierum, Oude Bildtzijl (Aerden Plaats) en Slappeterp protestgedichten voorgedragen. Tweede Kamerlid Lutz Jacobi krijgt in het kerkje van Slappeterp het eerste exemplaar van de protestdichtbundel Het duistert buiten van Peter Vermaat, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld.

Deze hele week vraagt Noordwest-Fryslân aandacht voor de gevolgen van zoutwinning. Reden is het voornemen van minister Maxime Verhagen van Economie, Landbouw & Innovatie om Frisia Zout nog een tien jaar een vergunning voor de winning van zout onder land te verlenen. "Deze maand en volgende maand neemt de minister een definitief besluit over het wingebied Oost, dus rond Schingen, Slappeterp en Sint Annaparochie", aldus Wim Fokkema van de Werkgroep Zout.

Volledig artikel op website Friesch Dagblad