Natuurfilm over de Razende Bol

Ruben Smit, de maker van de film De Nieuwe Wildernis, heeft de ruige natuur op de zandplaat Razende Bol op spectaculaire wijze gefilmd. De film is gemaakt in het kader van het project ‘Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen’ van Vogelbescherming en heeft als doel om de kwetsbaarheid van de natuur op de Bol te laten zien aan het publiek.

De korte film (10 minuten) wordt afgespeeld in Ecomare en De Helderse Vallei. Thuis de film bekijken kan via YouTube, waar hij al door duizenden is gezien. De Razende Bol ligt voor de kust bij Den Helder en Texel.

Win een trip voor 2 personen naar het eiland
Op de Razende Bol kom je niet zo maar. Om natuurliefhebbers toch de kans te bieden deze bijzondere zandplaat te ontdekken, organiseert Landschap Noord-Holland een prijsvraag. Vier winnaars mogen elk iemand meenemen voor een struinexpeditie over het onbewoonde natuureiland. Vanuit Den Helder gaat de groep per boot naar het eiland, waar een boswachter van Landschap Noord-Holland een rondleiding verzorgt en uitleg geeft over de natuur ter plekke. Deelname aan de prijsvraag is mogelijk tot 14 oktober. Meer informatie op de website van Landschap Noord-Holland

Over de Razende Bol
De Razende Bol (ook wel ‘Noorderhaaks’ genoemd) is een grote zandplaat tussen Den Helder en Texel. Het eiland is zo’n 800 voetbalvelden groot! Hier heersen de oerkrachten van de natuur. Zee, zand en wind geven het eiland telkens een ander gezicht. Langzaam ‘wandelt’ de Razende Bol richting het noorden. Op een dag komt het waarschijnlijk vast te zitten aan Texel. Voor dieren is de zandplaat van levensbelang. Zeehonden vinden er rust om hun jongen groot te brengen. En op de schelpenbanken broeden dwergsterns; een stoere, maar zeer zeldzame kustvogel. In het winterhalfjaar rusten er veel zee- en kustvogels. Om de kans op verstoring zo klein mogelijk te maken, is het noordelijk deel van het eiland een groot deel van het jaar niet toegankelijk voor publiek.