Mosselzaadtransport verloopt nu wel goed

YERSEKE - Het mosselzaadtransport van de Oosterschelde naar de Waddenzee verloopt, na de eerste strubbelingen, nu wel goed.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de laatste weken geen enkele mosselvisser terug naar huis gestuurd. Dat zegt secretaris Hans van Geesbergen van de Producenten Organisatie Mossel.

De eerste dag van de drie weken durende termijn dat transport van het mosselzaad wordt toegestaan, liep het voor negen van de 22 vissers mis. Zij zouden buiten de coördinaten van de bemonsterde en toegewezen percelen zijn gekomen en daardoor mochten ze dat mosselzaad niet meer naar de Waddenzee brengen.
 
"Dat was een betere leerschool dan honderd brieven van mij", aldus Van Geesbergen. "Degene die de coördinaten overschreden zijn op hun eigen kennis uit de praktijk afgegaan. Maar het is een kwestie van dat ze het vak in de plotten hadden moeten zetten."

Er is volgens hem wel een wanklank: "Het is nog te koud, dit is eigenlijk niet de goede maand voor mosselzaad. Wij zijn ervan overtuigd dat het in juni ook goed gaat. Daar sturen we voor volgende keren op aan, en we zullen ook bewijzen dat het geen probleem zal zijn."

Het transport van mosselzaad van zuid naar noord is sinds begin deze maand toegestaan, maar wel onder strenge voorwaarden om te voorkomen dat ongewenste soorten in de Waddenzee terechtgekomen. Bron: PZC