Machinaal pellen van Hollandse garnaal zet door

Het blijft een groot geheim hoe het apparaat precies werkt dat de garnaal automatisch pelt. Ook de afgelopen week werd er in verschillende televisieprogramma’s geheimzinnig over gedaan. Het is ook nogal wat, wekelijks gaan duizenden kilo’s ongepelde garnalen op transport naar Marokko om gepeld te worden. Is dat straks voorbij? Het lijkt er wel op.

Het bedrijf GPC Kant uit het Groningse Leens heeft met de garnalenpelmachines vorig jaar een podium plek in de MKB Innovatie Top 100 behaald. Ditzelfde bedrijf kondigde afgelopen week aan dat zij flink gaan opschalen en een nieuwe fabriek in de haven van Lauwersoog gaan bouwen. Begin 2016 moet de fabriek operationeel zijn en tot 100.000 kilo garnalen per week kunnen pellen. Dit is ongeveer 20% van het totale volume dat wekelijks wordt gepeld.

Het grote voordeel van het machinaal pellen van de garnalen is dat zij niet langer 5000 kilometer hoeven te worden vervoerd naar Marokko en weer terug. Hierdoor kan er beduidend minder conserveringsmiddel worden gebruikt. De Hollandse garnaal wordt door deze innovatie een stuk milieuvriendelijker (minder CO2 uitstoot) en smakelijker. Verder zorgt het terughalen van het pellen naar de havens langs de Waddenzee voor werkgelegenheid en levendigheid in de havens.