Lezingenavond historische reis Zuiderzee

Ter gelegenheid van het verschijnen van een nieuwe vertaling van het fascinerende verslag van Henry Havard van zijn reis door Fryslân en het Zuiderzeegebied in 1873, organiseert Tresoar, in samenwerking met de Waddenacademie, op 10 april een avond met een drietal lezingen.

Centraal staat Havard en diens boek, ‘Voyage pittoresque aux villes mortes du Zuiderzee’. Havard maakte een zeiltocht in een gehuurde tjalk over de Zuiderzee, samen  met Jacob Eduard Heemskerk van Beest, een schilder van zeegezichten.  Deze tocht kan het best gekarakteriseerd worden als een culturele en antropologische studiereis. Havard bestudeerde de cultuur en de samenleving  van vissersplaatsen als Marken, Urk en Volendam en bestudeerde ook steden als Hoorn en  Enkhuizen. Hij zag deze steden als dode steden omdat de vroegere welvaart van de Gouden Eeuw nog wel overal te zien was, maar dan als vervallen en vergane glorie. Daarmee geeft Havard een eigenaardig perspectief aan zijn beschrijvingen. Veel aandacht besteedt Havard aan de Friese steden en dorpen en aan de Friese zeden, gewoonten en taal. Zijn observaties  zijn vaak verrassend.
Anno 2012 is het nog steeds een zeer lezenswaardig boek en daarom besloot de IJsselmeervereniging die dit jaar zijn veertigjarig jubileum viert, tot een heruitgave. Door Lex Wapenaar werd een nieuwe vertaling gemaakt. De directeur van Tresoar, Bert Looper, krijgt op deze avond de jubileumuitgave uitgereikt.

Meer informatie en programma op de website van de Waddenacademie