Kustwacht druk met medische evacuaties

Tijdens de eerste twee dagen van mei zijn door het Kustwachtcentrum Den Helder vier medische evacuaties op de Noordzee uitgevoerd.

Op 1 mei, om 12.20 uur, kwam de melding binnen van het Nederlandse zeil(charter)schip 'Oban' dat een opvarende met de Duitse nationaliteit hartklachten had. Hierop is het schip doorverbonden met de dienstdoende arts van de Radio Medische Dienst die bepaalde dat de man met de reddingboot naar de wal moest worden gebracht voor opname in een ziekenhuis. De 'Oban' bevond zich op ongeveer 15 kilometer noordwest van Terschelling. De reddingboten van de stations Paal-8 (Terschelling) en West-Terschelling van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn ter plaatse gegaan met medisch personeel. De patiënt is vervolgens overgebracht naar Harlingen en per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden vervoerd.

Woensdag 2 mei, om 02.15 uur, meldde het onder Griekse vlag varende schip 'Minerva Alice' dat een opvarende hoge koorts had en een gesprek wilde met een dokter. De arts van de Radio Medische Dienst concludeerde dat de patiënt mogelijk een blindedarm ontsteking had en met daglicht per helikopter moest worden geëvacueerd. Om 06.30 uur is een Defensie helikopter van vliegbasis Leeuwarden ingezet om de patiënt op te halen en over te brengen naar het Gemini ziekenhuis in Den Helder. Het schip bevond zich op dat moment op ongeveer 80 kilometer noordwest van Vlieland.

Om 08.45 uur meldde het offshore platform 'Maersk Resolute' dat een bemanningslid was gevallen. Het platform staat op ongeveer 75 kilometer noordwest van Vlieland. Door het Kustwachtcentrum Den Helder is de offshore reddinghelikopter ingezet die de patiënt naar Vliegveld 'De Kooy' heeft gebracht. Van daar is de man per ambulance naar het Gemini ziekenhuis vervoerd.

Om 11.20 uur kwam de volgende melding binnen bij het Kustwachtcentrum. De sportvisser 'Festijn' meldde een ziek kind aan boord te hebben. Het schip lag op ongeveer 4 kilometer oost van Breskens op de Westerschelde. Na contact met de dienstdoende arts van de Radio Medische Dienst is het 10-jarige kind door de reddingboot van station Breskens van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij opgehaald en overgebracht naar Breskens. Per ambulance is de patiënt naar het ziekenhuis gebracht.