Kening fan ’e greide verdient een paleis

In de serie opinieartikelen in het Friesch Dagblad, die op initiatief van de Waddenacademie tot stand komen is een artikel verschenen van Gerk Koopmans, directeur van het Natuurmuseum Fryslân.

Het Natuurmuseum Fryslân organiseert de grootste tentoonstelling ooit rondom de grutto. Het is voor de 'kening fan 'e greide een seconde voor twaalf. Anders dreigt deze weidevogel daadwerkelijk een museumstuk te worden.

Paleizen worden niet in een handomdraai gerealiseerd. Daar gaat een lange tijd van plannen maken aan vooraf en daarna kan er pas echt gebouwd worden. Dat geldt ook voor het paleis van de Kening  fan ‘e greide - de grutto. Een enthousiaste initiatiefgroep is al geruime tijd actief met de voorbereidingen van wat voor het Natuurmuseum Fryslân de grootste tentoonstelling uit zijn negentigjarige geschiedenis zal zijn.

Maar voor het zover is zal het Natuurmuseum een jaar lang het clubhuis, broedplaats, misschien beter nog broeinest,  zijn van allerlei activiteiten rondom de grutto en de waarde van het weidevogellandschap. De eerstvolgende activiteit vindt plaats op 12 maart. Hoofdgast is hoogleraar Louise Fresco.

Lees het volledige artikel Kening fan ’e greide verdient een paleis op de site van het Friesch Dagblad.

Bekijk ook het overzicht van alle sinds mei 2011 verschenen opinieartikelen op de website van de Waddenacademie.