Kanoet overleeft dankzij eten giftige prooien

Voedsel dat giftig is kun je beter mijden, zou je zeggen. Maar wat als er geen goede alternatieve voedselbronnen voorhanden zijn? Dit is een probleem waarmee de kanoetstrandloper, een kleine schelpdier-etende wadvogel, zich geconfronteerd ziet in zijn winterverblijf op het Mauritaanse wad in West-Afrika.

Kanoeten eten kleine schelpdieren, die ze in hun geheel doorslikken. In de maag worden deze schelpen gekraakt. Schelpen moeten dus niet te groot zijn, dan kunnen de kanoeten ze niet doorslikken. En hoe dunner de schelp, hoe makkelijker deze gekraakt wordt. Een ideale prooi voor de kanoeten in Mauritanië lijkt Loripes: het heeft de juiste maat en ook nog een dunne schelp.

Loripes heeft echter één groot nadeel: in de kieuwen van het schelpdier leven bacteriën, die ervoor zorgen dat Loripes vol met zwavelverbindingen zit. Giftig voor de kanoet: als kanoeten alleen maar Loripes eten, raken ze aan de diarree en drogen uit.

Gelukkig is er ook nog een ander schelpdier: Dosinia. Die prooi heeft weliswaar een dikkere schelp, maar een kanoet wordt er niet ziek van. Hoe meer Dosinia een kanoet eet, hoe minder diarree hij heeft.