Invasie van pestvogels

Er worden dit najaar weer veel pestvogels gezien op Texel. Dit jaar zijn er extra veel, vooral langs de westkust van Nederland.

Bij Den Haag, op Walcheren en in Hoorn zijn zelfs groepen van meer dan honderd vogels gezien. Ze trekken vaak naar tuinen en parken, op zoek naar bessen. Pestvogels komen van ver, uit Noord-Rusland en Finland. Ze worden elke winter wel in Nederland gezien, maar de aantallen verschillen van jaar tot jaar enorm. De vogels vallen erg op en ze gedragen zich vaak opvallend mak.

Tegenspoed?
Vroeger dachten mensen dat een pestvogelinvasie verschrikkelijke ziekten en oorlog voorspelde. De vogelkenners denken nu dat zo’n invasie eerder te maken heeft met gebrek aan voedsel in hun normale leefgebied.
 
Op Texel
Pestvogels eten voornamelijk bessen. Vooral de knalrode bessen van de Gelderse roos zijn erg in trek bij deze vogel. De Texelse vogelaar Mark Plomp heeft dan ook speciaal voor de pestvogels een Gelderse roos in zijn tuin in De Cocksdorp gezet. Dit jaar was het voor de eerste keer raak! Er zaten pestvogels in de struik, die de bessen opaten. Ook in Den Burg, Den Hoorn, de Koog, Oosterend en op veel andere plaatsen op Texel zijn groepjes pestvogels gezien.

Artikel op website Ecomare