Hongerige zeehonden zoeken voedsel in windmolenparken

Het lijkt erop dat windmolenparken in zee niet alleen maar negatieve effecten hebben op de natuur. Zeehonden blijken die structuren te gebruiken om voedsel te zoeken.

Windmolenparken in de Noordzee vormen een nieuw voedselzoekgebied voor zeehonden. Dat schrijven biologen deze week in het vakblad Current Biology.Infrastructuren in zee, zoals windmolenparken, vormen op den duur een kunstmatige leefomgeving voor zeedieren en -planten. Het resultaat daarvan is een lokale toename in onder andere het aantal vissen, wat weer zeehonden en andere roofdieren kan aantrekken.Om te kijken of zeehonden zich in de buurt van windmolenparken laten zien, plaatsten de onderzoekers gps-zenders op 138 grijze en gewone zeehonden. Daardoor konden de onderzoekers de zwempatronen van de dieren volgen. Elf daarvan zwommen in een patroon door diverse Europese windmolenparken. Tijdens het navigeren tussen de individuele windmolens stopten de zeehonden af en toe om op vis te jagen.

Het de eerste keer dat biologen hebben waargenomen dat zeehonden zich laten zien in de buurt van windmolenparken. Waarschijnlijk jagen de zeehonden in het windmolenpark omdat de onderzeese gedeelten van het park zijn gaan fungeren als een nieuwe leefomgeving voor vissen.

Volledig artikel op website New Scientist