Geslaagd Werelderfgoedweekend

HARLINGEN - In het weekend van 14 en 15 juni is het werelderfgoedweekend gehouden.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker opende het Werelderfgoedweekend 2014 in Middenbeemster. Op het prachtige marktplein lanceerde ze ook de UNESCO Werelderfgoed Tours. Tours waarmee vanaf nu meerdere werelderfgoedlocaties gemakkelijk op één dag te bezoeken zijn.

Minister Bussemaker: “De tours verbinden de werelderfgoedlocaties en vertellen zo het complete verhaal van Nederland en de Nederlanders. Werelderfgoed waar Nederland trots op mag zijn.”

Met de bus van de werelderfgoedtours reisden Schrijver Arend van Dam en illustrator Alex de Wolf langs alle werelderfgoederen. De mannen brachten een spontaan kinderprogramma over werelderfgoederen met veel tekenacties en natuurlijk werd er voorgelezen uit hun boek ‘Overal en Ergens…. “Jullie maken dus een wereldreis!”, reageerde een van de jonge aanwezigen enthousiast.

Waddenzee Werelderfgoed
In Harlingen werd de bus verwelkomd door een gedeputeerde Tineke Schokker en wethouder Maria Le Roy van Harlingen, ondersteund door een groep schoolkinderen van basisschool ’t Wad en zee scouts. Aan boord van het historisch zeilschip de Grootvorst overhandigde Gedeputeerde Schokker vervolgens de eerste nieuwe Waddenzee Werelderfgoedvlag aan Wethouder Le Roy. Met de Waddenzeevlag fier in top ging de groep vervolgens het wad op waar een werelderfgoedgids van de Waddenvereniging met de kinderen in gesprek ging over werelderfgoed en de Waddenzee. We kwamen zelfs nog een zeehond tegen. Binnen in de Roef was het vervolgens de beurt aan Arend van Dam en Alex de Wolf, die de kinderen meenamen in het verhaal van Silke van Terschelling, toen werd het ook duidelijk waarom Arend van Dam twee verschillende schoenen droeg, die waren gejut door zijn beste vriend Alex. Op de terugreis naar Harlingen kregen de kinderen een tas met informatie over  het Nederlandse Werelderfgoed en de Waddenzee met als hoogtepunt het boek, Overal en Ergens dat ter plaatse door het duo werd gesigneerd.

Ook op andere plaatsen in de Waddenzee werd het werelderfgoedweekend gevierd, zo konden mensen op Texel mee met de Werelderfgoed-excursie van lokale vissers en Natuurmonumenten. Verder waren er excursies bij  het Kuitje, op Ameland en Schiermonnikoog en bij door de polder Breebaard. ’S Nachts was er een vollemaanswandeling van it Fryske Gea door het Noorderleech.