Garnalenvissers vier weken aan de wal

Vanaf dinsdagochtend 26 april blijft de Nederlandse garnalenvloot voor vier weken aan de wal. Het is een initiatief van de leden van de vissersverenigingen Hulp in Nood op Lauwersoog/Zoutkamp en van Ons Belang in Harlingen.

Volgens vice-voorzitter Johan Rispens van Hulp in Nood wordt er op deze wijze actie ondernomen tegen de veel te lage kiloprijs van 1,29 euro op de veiling, terwijl een prijs van pas 3,50 euro per kilo de garnalenvangst enigszins lonend maakt. Ze verwijten de grote handelaren dat deze te weinig voor de garnalenvangsten willen betalen en de vissers tegen elkaar uitspelen.

Volgens de eerste verwachtingen zullen zeker zo'n tachtig garnalenkotters aan de actie deelnemen. Niet alleen de garnalenvissers de Waddenzee, maar ook de Nederlandse vissers aan de Noordzeekust en hun Duitse en Deense garnalencollega's. Toch is het niet helemaal duidelijk of alle vissers aan deze vrijwillige actie zullen deelnemen. De solidariteit onder de Nederlandse garnalenvissers is niet altijd even groot en de houding van de contractvissers is veelal onvoorspelbaar.

Volledig artikel op website Schuttevaer