Fryslân Europese proeftuin voor innovatie

Fryslân doet mee aan een nieuw ambitieus project om duurzame innovaties te realiseren op eilanden en in steden. Vlieland en Leeuwarden zullen functioneren als proef- en demonstratielocaties voor nieuwe ontwikkelingen in het Europese Development to Dissemination project. Doel van dat project is 20 nieuwe groene ondernemingen te realiseren, 200 structurele groene banen in 5 jaar en tenminste één Green Award binnen te slepen.

Het project Development to Dissemination (D2D) richt zich op duurzame innovatie en productontwikkeling op eilanden in samenwerking met de locale initiatieven. Het Deense eiland Samsø geldt daarvoor als hét mondiale voorbeeld. Daar werd de Energie Academie gerealiseerd, een toonbeeld van een duurzaam energieconcept waar de locale bevolking in mee participeert.

D2D wordt gefinancierd met Europees geld uit het Interreg IVB programma. Participanten in het project zijn provincie Fryslân, Technische Universiteit Delft, gemeente Vlieland, gemeente Leeuwarden, Energie Academie Samsø en Universiteit Aalborg (Denemarken), Kreis Nord Friesland en Insel und Halligkonferenz (Duitsland), Universiteit Lund (Zweden), International Resource Recycling Institute Edinburgh (UK) en Flanders in Shape (Kortrijk, België).