Eerste zeekool naar restaurants

De eerste Texelse zeekool van dit jaar gaat vandaag naar de restaurants in Noord-Holland. Han de Kroon Horecavers ontvangt het eerste kistje van deze zeegroente.

 

De prijs van de zeekool bedraagt  8,95 euro per 100 gram. Vooralsnog is alleen vraag naar deze zeegroente bij de betere horeca.

Mark de Kroon van Horecavers in Haarlem verwacht dat de vraag naar zeekool toeneemt. 'Wij hebben nu de eerste 5 kilo besteld. Het seizoen loopt tot half maart. Ik verwacht dit jaar zo'n 100 tot 150 kilo te verkopen.'

De eerste proefoogst met zeekool was 2 jaar geleden om te bepalen hoe het zilte gewas het beste op land kon worden geteeld. Vorig jaar was de eerste proef of het product ook in de markt aansloeg.

Waddengoud
De Texelse zeekool is gecertificeerd met met het keurmerk Waddengoud. Via het handelsbedrijf Texel Saline in Den Burg hebben Texelse zeekooltelers zich verenigd om de groente te verhandelen.

Marc van Rijsselberghe van Stichting Waddengroep: 'Met het Waddengoud-keurmerk zet de handel zeekool neer als echt en eerlijk streekproduct. Dat geeft een extra emotionele lading aan het product en benadrukt de kwaliteit. En hoe meer zeekool gekocht wordt, hoe beter voor de regionale economie, want verwerkers moeten meer verpakkers in dienst nemen.'