Eerste van twaalf sterrenhutten komt bij zeedijk Het Bildt

Bij Zwarte Haan, bij Sint-Anne op het Bildt, komt de eerste van twaalf sterren-uitkijk-punten van het Waddengebied. Vier jonge architecten maken er een ontwerp voor. De bedenkers, waaronder architect Nynke Rixt Jukema, noemen het in het Engels een "star-barn", letterlijk een sterren hut.

In de hut moet ruimte zijn voor vier of vijf mensen om naar de sterren te kunnen kijken. Zo moeten ze kunnen genieten van de duisternis in het Waddengebied. De gemeente Het Bildt stelt het recreatieterrein bij Zwarte Haan beschikbaar als plek voor de proef.

"Wij willen dat de Wadden een echt dark-sky-gebied gaat worden", zegt directeur Hendrikus Venema van het programma 'Naar een rijke Waddenzee'. "De mensen moeten dat gaan beleven." Eind oktober 2016 werd door 43 partijen in intentieverklaring getekend, om te zorgen dat duisternis in het Waddengebied behouden blijft. Het programma 'Naar een rijke Waddenzee' stelt nu 15.000 euro beschikbaar voor de vier ontwerpen voor het uitkijkpunt. Die worden gemaakt door Lena en Laurens van der Wal, Feike de Jong, Murk Wymenga en Sweder Spanjer.

Volledig artikel op website Omrop Fryslân