Eemsregio: Duitsland voorbeeld voor Nederland

Nederland zit in een diepe crisis en de werkloosheid blijft oplopen. In Duitsland gaat het vooralsnog stukken beter. Televisieprogramma Nieuwsuur maakte in het noorden de balans op: hoe aan de overkant van de Eemshaven een succesregio ontstond en Nederland een grote kans liet liggen.

Werkgelegenheid
In de noordelijke regio van Nederland, rond de stad Delfzijl, is de crisis goed voelbaar. De werkloosheid schommelt rond de 12 procent. Er is weliswaar bedrijvigheid in Eemshaven, omdat daar de laatste jaren veel energiebedrijven hun centrales hebben gebouwd. En ook rond Delfzijl is de chemische industrie sinds decennia aanwezig, maar al deze bedrijvigheid levert minimale werkgelegenheid op.

Succesvol
In Duitsland is dat geheel anders. Aan de overkant van de Eemshaven in de Duitse Eemsregio hebben de Duitsers vanaf de jaren 60 een structureel landelijk en regionaal beleid gevoerd dat tot succes heeft geleid. Volkswagen, met tienduizend arbeiders, is een centrale motor gebleven in Emden. Het succesvolle autobedrijf bleef zitten, ondanks de hoge loonkosten. Ook de gerenommeerde Mayerwerf in Papenburg staat als een huis.

Link naar volledig artikel en video op de website van Nieuwsuur