Dutch Birding weekend trekt vogelaars naar Texel

Afgelopen weekend zijn honderden vogelaars uit het hele land naar Texel getrokken voor het Dutch Birding weekend. Tijdens dit weekend gaat men traditiegetrouw verspreid over het eiland op zoek naar zoveel mogelijk zeldzame en interessante vogels. Deze tijd van het jaar is daarvoor een uitgelezen periode, aangezien de najaarstrek zijn hoogtepunt bereikt en de kans op het vinden van een afgedwaald exemplaar daarmee het grootst is.

Traditie
De organisatie van het weekend was in handen van de Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel. Dit jaar was de 28e editie. In eerdere jaren duurde het evenement een week, maar later werd dit teruggebracht tot een weekend.

Zeldzaamheden
Vrijdag en zondag gooiden stevige wind en hevige buien roet in het eten, maar zaterdag was het perfect weer om vogels te kijken: droog en vrijwel windstil. De regen van de dag ervoor zorgde voor een front van vogeltrek. Met name lijsters trokken massaal over. Er werden dan ook veel zeldzaamheden gezien op zaterdag, zoals een struikrietzanger en een bergfluiter.

Programma
Tijdens het weekend stonden ook lezingen en excursies op het programma en was er een Hollands stamppotbuffet. Verder werd een Swarovski-verrekijker ter waarde van 1030 euro uitgereikt aan de ontdekker van de soort van het weekend. Deze prijs, voor de ontdekking van de zeldzaamste soort, ging naar Arnold Meijer uit Katwijk voor zijn vondst van de bergfluiter.