Drie landen, één Waddenzee: hoe beheer je dat?

Al meer dan 30 jaar wordt de Waddenzee gezamenlijk beheerd door Denemarken, Duitsland en Nederland. Tijd voor een evaluatie over hoe deze trilaterale samenwerking eigenlijk functioneert, vonden onderzoekers van het Europese project MESMA (Monitoring and Evaluation of Spatially managed Marine Areas). Het project werd geleid door Wageningen Marine Research.

In de studie is gekeken naar het functioneren van organisatiestructuren op verschillende niveaus (sectoraal, lokaal, regionaal, nationaal, internationaal) en hoe maatregelen worden geïmplementeerd. Ook is geanalyseerd hoe wordt omgegaan met conflicten en met wetenschappelijke informatie voor het beheer.

Harmonieus met politieke obstakels

De “trilaterale” beheerstructuur werkt over het algemeen goed, want de unieke waarden van de Waddenzee worden gezamenlijk met één stem beschermd door drie landen. Er zijn wel zorgen, vooral van de lokale bevolking, over te veel nadruk op natuurbescherming en te weinig op sociale en economische ontwikkeling van de regio. Tussen de drie landen zijn kleine verschillen hoe maatregelen worden geïmplementeerd, maar er is sprake van voldoende coördinatie en harmonisatie. De trilaterale samenwerking scoort verder heel goed op transparantie.

Volledig artikel op website Wageningen Universiteit