Dode bruinvis op surfstrand Texel

Wanneer er een dode bruinvis op Texel wordt gevonden is dat meestal op het Noordzeestrand. Hoewel de kleine tandwalvissen in deze tijd van het jaar bijna elke dag via het Marsdiep de diepere geulen van de Waddenzee binnen zwemmen, komt het maar weinig voor dat er een aan de waddenkant strand. Gisteren werd er een gevonden op het waddensurfstrandje tussen Oosterend en Oudeschild. Het was een klokgave bruinvis, waarschijnlijk was hij nog maar net dood.

Onderzoek
De gestrande bruinvis was een mannetje van 99 centimeter lang. Hij is voor onderzoek naar de Universiteit Utrecht gebracht. Daarom heeft hij een rood merkje in zijn flipper gekregen. In Utrecht wordt gekeken waar hij aan dood is gegaan, hoe oud hij was en wat hij heeft gegeten. Dat onderzoek is belangrijk om de levende bruinvissen in onze zeeën goed te kunnen beschermen.

Terug van weggeweest
Tussen de jaren '50 en '80 van de vorige eeuw ging het erg slecht met de bruinvis. In alle kustgebieden van de zuidelijke Noordzee gingen ze sterk achteruit door giftige stoffen, de toename van de visserij waardoor er minder vissen te vinden waren en door het steeds vaker verstrikt raken in visnetten. Maar sinds 1995 worden er weer regelmatig bruinvissen langs de Noordzee-kust gezien. Waarschijnlijk zwemmen er nu tussen de 37.000 en 57.000 bruinvissen in ons deel van de Noordzee.

Beschermingsplan
Er wordt op het moment door onderzoekers, vissers en andere betrokkenen hard gewerkt aan een beschermingsplan voor de bruinvis. De staandwantvisserij wordt gezien als de grootste bedreiging voor de bruinvissen. Ook hard geluid onder water, door bijvoorbeeld heien voor windmolens of sonar op schepen, kan een probleem zijn.