Crowdfunding voor onderzoek naar Noordse stern

Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt al meer dan 25 jaar op Spitsbergen het gedrag van trekvogels en veranderingen in de leefomgeving.

Met wetenschappelijk onderzoek wil Loonen erachter komen wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor trekvogels en wil hij de vliegroutes in kaart brengen. Loonen is daarom in het bijzonder geïnteresseerd in de Noordse stern, de vogel die ieder jaar 70.000 km vliegt en dus als geen ander in aanraking komt met de weidse klimaatveranderingen.

Om de Noordse stern te volgen wil Loonen gebruik maken van geolocators, die aan de poot van de vogel worden bevestigd, alleen dit kost wel wat. 40.000 euro heeft hij nodig en daarom past Loonen samen met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen een vrij nieuwe manier van fondswerving toe, namelijk crowdfunding.

Met financiële steun van alumni van de universiteit is Loonen al een heel eind gekomen, hij heeft al twintig Noordse sternen met een geolocator uitgerust. Nu wil hij terug om de gegevens op de geolocator te bekijken, deze vogels opnieuw te voorzien van een apparaatje en om nog meer Noordse sternen te voorzien van een geolocator. De geolocators zijn erg licht, ze wegen slechts 0,6 gram, wat net zo zwaar is als een pootring.
 
Meer informatie is te vinden op deze website, doneren kan er ook. Afhankelijk van de hoogte van de gift krijgt de donateur ook wat terug, zoals een foto van een Noordse stern bij 25 euro, een ‘eigen Noordse Stern’ die je zelf een naam mag geven bij 250 euro en een ‘meet & greet’ met Loonen bij 500 euro.