Bunkermusea op de Wadden

Een voormalige bunker bij Hollum, die door de Duitsers als keuken werd gebruikt, zal in de komende jaren als museum worden ingericht.

De Historische Vereniging Ameland 1940-1945 en de Stichting Amelander Musea (STAM) zijn nog met elkaar in overleg over de precieze uitvoering. In ieder geval krijgt de bunker als museum een militaire achtergrond en daarmee volgt Ameland het voorbeeld van de andere Waddeneilanden die reeds bunkers als museum hebben ingericht.

Al jaren liggen de bunkers op Ameland onder het zand (op enkele uitzonderingen na) zo ook die bij de Stayokay te Hollum. Op 29 november 2010 besloot STAM die bunker uit te graven. De bunker behoort tot het zogenaamde ‘Wadden Erfgoed’ waardoor het mogelijk is om subsidies te verkrijgen voor het behoud en het openstellen van het historisch object. Onlangs heeft de Stichting Waddencentra (alle Natuurmusea op de Wadden) voor het project ‘Waddengebied in de Oorlog’ 934.000 euro aan subsidie uit het Waddenfonds toegekend gekregen. Een deel van dit bedrag zal voor het inrichten van het museum op Ameland gebruikt worden.

Volledig artikel op website Amelander Historie