Bultrug reddeloos

"Ik heb staan janken bij die walvis, gewoon omdat hij ook lag te huilen", aldus Ecomare-medewerker Salko de Wolf. Maar de acties ter voorbereiding van een redding van de bultrug, zijn toch opgegeven.

Nadat biologen het dier van dichtbij hadden onderzocht is vastgesteld dat de walvis in bijzonder slechte conditie verkeert. Een stressvolle actie met zwaar materieel zou in dit geval geen enkele zin meer hebben gehad. Het was een moelijke beslissing, maar het is in dit geval wel in het belang van het dier om het in rust te laten sterven.

De bultrug was een dag eerder gestrand op de verraderlijke ondieptes bij de Razende Bol, een zandplaat ten zuidwesten van Texel. De bewaking van het gestrande dier werd woensdagavond met het invallen van de duisternis gestaakt.

Bij de dageraad, vrij kort na hoog water, kwamen Ecomare-medewerkers Pierre Bonnet en Salko de Wolf weer bij de bultrug aan. Het dier bleek nog in leven, maar lag erg hoog op het strand van de zandplaat. Na uitvoerig overleg met deskundigen werd besloten om een reddingsoperatie voor te bereiden. Maar toen een groepje bij de walvis ging kijken bleek de conditie van het dier toch slechter dan het er van afstand uit zag.

Volledig artikel op website Ecomare