Bultrug aan land

De bultrug die afgelopen week op de zandplaat de Razende Bol voor de kust van Noord-Holland strandde, is in opdracht van Rijkswaterstaat aan land gebracht. Het dode zeedier zal door Naturalis Biodiversity Center worden onderzocht.

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft bergingsbedrijf BDS uit Harlingen gisterenavond bij hoog water succesvol een sleepverbinding met de bultrug aangelegd. Vervolgens is het dier vervoerd naar de NIOZ-haven op Texel.
 
Naturalis en de Universiteit van Utrecht verrichten hier sectie op het dier om de doodsoorzaak te kunnen bepalen. Het skelet krijgt uiteindelijk een plaats in de onderzoekscollectie van het Rijk die door Naturalis wordt beheerd. Net als de bultrug wordt ook de eveneens op de Razende Bol aangespoelde potvis naar Texel gebracht. Vanavond omstreeks 23.30 uur, bij hoog water, wordt hiertoe opnieuw een poging gedaan. Een eerdere poging vanochtend mislukte.
 
Rijkswaterstaat is in Nederland verantwoordelijk voor het verwijderen van dode gestrande walvissen. Dit is belangrijk omdat ontbindende kadavers een gevaar kunnen opleveren voor de volksgezondheid en de veiligheid. Naturalis is eerste aanspreekpunt voor de Nederlandse overheid om aangespoelde dode walvisachtigen te onderzoeken en ontleden.