Brand Vlieland door vuurfakkel Chinook

VLIELAND - De brand die dinsdagavond op Vlieland woedde is ontstaan door een vuurfakkel die werd afgeworpen door een helikopter van defensie. Om kwart voor tien brak er brand uit aan de oostkant van het eiland, voorbij de verkeerstoren. Behalve de brandweer rukte ook de KNRM uit met twintig mensen met vuurzwepen, echter zij konden niet veel doen.

Defensie oefende die avond met twee Chinook helikopters. Vuurfakkels worden ingezet bij een aanval op vliegtuigen met een hitte zoekende raket. Deze fakkels of flares worden normaal gesproken op een dusdanige hoogte afgeworpen dat het vuur al gedoofd is eer het de grond raakt. Of dit gebeurt boven zee of boven een leeg gebied. Deze vuurfakkel kwam echter in het helmgras terecht op het oefenterrein.

Een gebied van 600 bij 200 meter werd vervolgens in vlam gezet. De brandweer van de Vliehors Range werd ingezet, echter het vuur breidde zich te snel uit. Daarop rukte de Vlielander brandweer uit met vier wagens en ook de KNRM werd ingezet. Het water moest steeds aangevoerd worden, dit maakte de blusactie nog moeilijker. De hoge vlammen, de droogte en de stevige wind zorgden ervoor dat het vuur zich in rap tempo verspreidde.

Artikel op website Harlinger Courant