Betonning Molengat bij Texel vervangen

Watersporters opgelet!! De normale betonning in het Molengat bij Texel is in zijn geheel opgenomen en vervangen door recreatie-betonning.

Enige jaren geleden zijn de lichtboeien in het Molengat vervangen door blinde tonnen. Toen was er al sprake van dat de betonning in zijn geheel zou worden opgenomen in verband met verontdieping van het vaarwater. Nu is het zover en is alle betonning verdwenen.
 
Er is recreatie-betonning voor in de plaats gekomen. D.w.z. waar vroeger de groene betonning lag ligt nu niets meer. De rode tonnen zijn vervangen door de gele recreatiebetonning. Hierbij aangetekend dat de Verkenner Molengat en de MG2 weggehaald zijn en niet door andere boeien zijn vervangen. Op ongeveer de oude plek van de MG2A ligt nu de gele ton MG-A. Dit loopt door tot de MG-H die ongeveer op de plek van de MG16 ligt.
 
Op het Marsdiep werd de ingang van het Molengat aangegeven door de cardinale lichtboei S14-MG17 en de  rode lichtboei T2. De eerst genoemde boei is opgenomen en vervangen door de T2. Op de oude plek van de T2 ligt niets meer.
 
De cardinale boeitjes die de onder water liggende bunkers onder de kust van Texel markeren liggen nog steeds op hun plek.

Volledig artikel met kaartmateriaal op de website van de KNRM