Bemonstering eerste bodemmosselen

YERSEKE – Het Mosselkantoor heeft de mogelijkheid tot het aanbieden van proefmonsteringen uitgeschreven voor dinsdag 28 en woensdag 29 juni. Naar verluidt valt de groei tegen, ondanks de hoge temperatuur dit voorjaar.

De eerste aanvoeren vanuit de Nederlandse productiegebieden Waddenzee en Oosterschelde worden (afhankelijk van de kwaliteit) in de eerste week van juli in Yerseke verwacht. Sinds april zijn geen mosselen meer uit de Nederlandse kustwateren via de veiling verhandeld.

Het feit dat het niet hard gaat met de groei van de zwarte schelpdieren geeft aan dat een extreem warm voorjaar geen garanties biedt voor een vervroegde oogst. Hetzelfde geldt voor de ontwikkeling van mosselzaad in invanginstallaties. Er is zaad op de netten en longlines gevallen, maar ook zeesterren weten de installaties te vinden.

Dinsdag 5 juli staat in het mosselveilinggebouw aan de Dregweg in Yerseke een perspresentatie gepland. Verwacht wordt dat vanaf die datum de nieuwe oogst bodemmosselen in de handel verkrijgbaar is.

De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn altijd enkele weken eerder op de markt.