Belgische kotter vast in Molengat bij Texel

Zondagmorgen 25 september ging al vroeg, om 06.50 uur, de pieper voor de Helderse bemanning. Prioriteit 2, vaartuig aan de grond.

Het bleek te gaan om de 38 meter lange en bijna 5 meter diep stekende  kotter Z 45 Stephanie uit Zeebrugge.

Om 07.05 uur voer de Joke Dijkstra uit en ze had al snel contact met de Z 45. Ze bleek door een navigatiefout te zijn vastgelopen in het Molengat, zo'n 300 meter NW van de MG 9 boei.  Daar het Molengat niet verlicht is en het schip in het donker het vaarwater bevoer, had men ook de boeien niet goed kunnen  zien. Het was gelukkig kalm weer, maar net na hoogwater.

Op verzoek van de bemanning van de Z 45 werd  de sleeptros op het voorschip vastgemaakt.  Gelijk werd met trekken aangevangen, maar de pogingen waren allen tevergeefs. Ook trekken met de tros op het achterschip werkte niet.

Na rondom het schip te hebben gepeild werd in overleg met de schipper van de Stephanie een laatste poging gedaan. Er werd weer vastgemaakt op het achterschip en  de Z 45 ging achteruit meedraaien met haar schroef. Waarschijnlijk is hierdoor zand onder het schip vandaan gespoeld en kwam het schip om 08.00 uur gelukkig los. Het schip is daarna op eigen kracht naar de haven van Den Helder gevaren.