Belangrijke stap in toekomst van de Willemshaven Harlingen

Maandag hebben wethouder Le Roy en gedeputeerde De Vries de handtekening gezet onder de bestuursovereenkomst Nieuwe Willemshaven. Hiermee gaan gemeente en provincie de samenwerking aan om de Willemshaven te ontwikkelen tot een haven met internationale allure in een Harlinger jasje.

Douane
Als start van deze samenwerking was de loods met Sil de Potvis omgetoverd tot ontvangsthal ‘Cruise Port Harlingen’. In deze ontvangsthal kon iedereen met een cruise ticket inchecken voor de tocht in de toekomst van de Willemshaven. Douane stond klaar om de meegenomen bagage te controleren. De bagage van gedeputeerde en wethouder werd onderzocht in de mobiele scanwagen van de douane. Deze scanwagen wordt ook in de toekomst ingezet voor de cruiseschepen.

Bestuursovereenkomst
Na onderzoek van de bagage door de douane, moesten beide bestuurders de tas openen. In de koffer van Gedeputeerde De Vries zat de bestuursovereenkomst. Met het ondertekenen van deze bestuursovereenkomst is de officiële start gegeven voor het verder ontwikkelen van de Willemshaven. De plannen zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Harlingen en Het Friese Merenproject van de provincie Fryslân. Het draagt bij aan meer bestedingen aan de wal en is een belangrijke spin off voor de ondernemers.

Cruise Port Harlingen
In de bagage van wethouder Le Roy zat de officiële aanvraag voor de bijdrage van Wurkje Foar Fryslân voor de nieuw aan te leggen voorzieningen voor Cruise Port Harlingen. In 2014 hebben de eerste luxe cruiseschepen Harlingen bezocht. Met de aanleg van de voorzieningen zal Harlingen uitgroeien tot de eerste en enige Friese havenstad waar luxe cruiseschepen ontvangen worden.