Atsma opent Zilt Proefbedrijf op Texel

Op vrijdag 11 mei opent staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) het Zilt Proefbedrijf Tested on Texel. Op een nieuwe testlocatie kan bekeken worden bij welk zoutgehalte in de grond bepaalde gewassen kunnen groeien.

De kennis en ervaring die hier worden opgedaan zijn voor de landbouw en de waterbeheerders zoals de waterschappen van groot belang. Verzilting wordt namelijk een steeds groter probleem omdat door de klimaatverandering steeds vaker langere periodes van droogte optreden en meer regen in kortere tijd valt. Ook internationaal is veel belangstelling voor de proeven op het Zilt Proefbedrijf.

Eind vorig jaar kreeg het Zilt Proefbedrijf opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om het Zilt Proefbedrijf te ontwikkelen. Dit is een opdracht in het kader van het subsidie programma Klimaatadaptatie en Water. Verzilting wordt in het Zilt Proefbedrijf niet benaderd als bedreiging maar als economische kans. Ondernemers in binnen en buitenland kunnen bijvoorbeeld bij het proefbedrijf de opdracht neerleggen om na te gaan welke gewassen er op hun terrein goed kunnen groeien.

Het proefbedrijf heeft nu een testlocatie van ongeveer 1 ha ontwikkeld waar 7 verschillende zoutconcentraties kunnen worden gerealiseerd. De 56 proefvelden zijn elk 8x20 meter. De zoutconcentratie in de wortelzone wordt  constant gehouden. Variaties in  verdamping en neerslag worden volledig geautomatiseerd gecorrigeerd. In 2012 worden onder meer proeven gedaan met aardappel, gerst, graszaad, strandbiet, zeekraal, knoflook, zeevenkel.