Alcoholvoorlichting op Wadden tijdens zomervakantie

BAARN - GGZ Friesland en Heineken gaan voorlichting geven tijdens de zomervakantie over de gevaren van overmatig alcoholgebruik. Ze beginnen met een pilot op de Waddeneilanden, één van de populairste vakantiebestemmingen van jongeren en jongvolwassenen.

Jongeren krijgen bij de deelnemende vakantieoorden, naast de informatie over het verblijf, een brochure mee waarin de gevaren van overmatig alcoholgebruik naar voren gebracht worden. Daarnaast zal een speciaal campagneteam de jongeren direct op de risico’s wijzen. De campings die meedoen krijgen het keurmerk alcoholvoorlichting.
 
Met de campagne willen GGZ Friesland en Heineken laten zien dat het prima is om op vakantie een drankje te drinken, maar dat daarbij wel rekening gehouden moet worden met de gevaren als er te veel wordt gedronken.

Hersenbeschadiging
Joke Jacobs, verpleegkundig specialist en Pieter Meindertsma, klinisch psycholoog bij GGZ Friesland vertellen daarover: "Onderzoek draagt steeds meer bewijzen aan dat al op jonge leeftijd schade kan ontstaan. Wanneer je onder de 25 jaar bent, zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling en daardoor kwetsbaar. Je raakt sneller verslaafd en je loopt meer risico om je hersenen te beschadigen."

Binge drinken
Ze gaan verder: "Daarbij hoef je niet verslaafd te zijn om je hersenen te beschadigen. Af en toe veel te veel drinken, het zogenaamde 'binge drinken', zorgt mogelijk ook al voor een risico. Het gevolg daarvan is dat je moeite krijgt met plannen maken en uit te voeren en dat je dingen gaat vergeten."

Gevaren overmatig gebruik
Verantwoord omgaan met alcohol is heel erg belangrijk. "Onder de zestien geen druppel en daarboven met mate. Want het drinken van een biertje moet wel gezellig blijven. Los van de vaak al bekende gevaren in het verkeer, willen we daarom jongeren en jongvolwassenen bewust maken van andere gevaren van overmatig alcoholgebruik", aldus Lianne Visser, Public Affairs adviseur van Heineken Nederland.

Een van de campinghouders met die het keurmerk sinds kort heeft voegt hier aan toe: "We zijn al bezig met alcoholbeleid en dit initiatief vormt een goede toevoeging daarop."