Actieplan voor het behoud van de kustvisserij

LAUWERSOOG - De stichting Waddengroep en visserijbedrijf TS31 Internos uit Lauwersoog komen met een plan om de kleinschalige traditionele kustvisserij te behouden. Met opleidingsprogramma’s, excursies op de Waddenzee en trainingen willen de beide partijen jongeren interesseren om het vak te leren.

In de traditionele kustvisserij worden oude technieken als staand wandvissen gebruikt. Eigenaren Jan Geertsema en Barbara Rodenburg van visserijbedrijf TS31 Internos vissen op die manier op zeebaars en harder. Rodenburg merkt dat jonge vissers zich maar weinig interesseren voor deze oude technieken. Traditionele bedrijfjes kunnen moeilijk opvolging vinden, waardoor het ambacht dreigt te verdwijnen. Zonde, vindt Rodenburg. ,,Het wordt dan een geval van de laatste doet het licht uit en dat zou jammer zijn.”
 
Met het project ‘Vakmanschap in de kustvisserij’ hopen de beide partijen jongeren warm te maken voor een toekomst in de sector. Het bedrijf gaat zelf demonstraties geven en excursies organiseren. Rodenburg hoopt dat meer kleine bedrijven zich zullen aansluiten. ,,We willen scholieren en anderen zoveel mogelijk bekend maken met de traditionele visserij en het vakmanschap, zodat in ieder geval de kennis bewaard blijft. Het gaat hier om de oudste vistechnieken die we kennen. Het is cultureel erfgoed en hoort thuis in het Waddengebied.”
 
In de afgelopen jaren heeft de visserijsector het zwaar te verduren gehad. Rodenburg is er echter van overtuigd dat er een toekomst zit in de traditionele kustvisserij. ,,Anders zou ik me er niet voor inzetten. Het is inderdaad even moeilijk. De visstand loopt terug. Maar visstanden en beleid zijn veranderlijk. Als iemand het echt wil is er nog steeds brood mee te verdienen.” Het project krijgt subsidie van het Europees Visserijfonds en moet in 2015 zijn opgetuigd.

Artikel op website Friesch Dagblad