3 gieren bij Tzummarum

TZUMMARUM - Afgelopen vrijdag 6 juli zijn er 3 vale gieren in een weiland gesignaleerd.

Een volwassen gier is circa 1 meter lang, gemeten van kop tot staart. De vleugelspanwijdte is circa 2,30-2,65 meter, het is hiermee een van de grootste vogels ter wereld. Het gewicht van een volwassen exemplaar bedraagt ongeveer 6 tot meer dan 10 kilo. Anders dan bij arenden lijkt de kop klein, deze wordt in vlucht naar beneden gekromd.

De vale gier is zandkleurig tot donkerbruin van kleur, de kop en de hals zijn wit, evenals de kraag tussen hals en lichaam. De slagpennen (de 'dragende' veren op de vleugels waar mee gevlogen wordt) en de staartveren zijn donkerder tot zwart. Jonge exemplaren hebben een bruine kraag en zijn donkerder van kleur. De vleugels zijn lang en breed, de vleugelpennen doen in vlucht enigszins denken aan vingers.

De vale gier was tot 2007 niet eerder in grote aantallen in Nederland en België waargenomen. Op zondag 17 juni 2007 werd echter een groep van 97 vale gieren gesignaleerd boven België. Later die dag en op maandag 18 juni zijn ze ook gesignaleerd boven verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Een groep bracht de nacht van 18 op 19 juni door in Neigembos bij Ninove. Ze zweefden in een groep van ongeveer zestig exemplaren in de thermiek boven Zeeuws-Vlaanderen. Een deel zette de daling in en landde in de buurt van Oostburg om vervolgens snel weer het luchtruim te kiezen.

Donderdag 22 mei 2008 werd een gier gezien in Kats (Zeeland). Volgens de Vogelbescherming Nederland zijn de meldingen doorgaans betrouwbaar. Dinsdag 26 juni 2012 is een gier gespot in de Oehoe-vallei bij Maastricht. En nu dus op vrijdag 6 juli 2012 zijn er 3 gieren gezien in Tzummarum.