'1500 banen weg door fusie natuurclubs'

De grote natuurorganisaties moeten in de regio gaan samenwerken in één organisatie. Daardoor verdwijnen 1500 van de 5000 voltijdbanen in de natuursector.

Kosten te hoog
Dat stelt directeur Guido van Woerkom van de ANWB in een plan dat hij maandag presenteert en in een interview in dagblad Trouw al uit de doeken doet. De reorganisatie is volgens hem nodig, omdat de kosten in de sector te hoog zijn en de doelen van natuurorganisaties elkaar grotendeels overlappen. Doordat veel subsidies zijn geschrapt, moeten natuurorganisaties bezuinigen. Personeel is voor hen een grote kostenpost, concludeert Van Woerkom.
 
Een logo
Wat hem betreft, gaan om te beginnen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provinciale Landschappen op regionaal niveau samen in zogeheten Erfgoed Huizen. Later kunnen andere organisaties zich aansluiten. De natuurclubs kunnen als organisatie blijven bestaan, maar in de natuur zien de bezoekers straks bordjes met één logo. "Zeg nou zelf: het zal een wandelaar toch worst wezen of hij door het terrein van Staatsbosbeheer loopt of dat van Natuurmonumenten? Als die natuur maar een beetje netjes wordt onderhouden en hij er maar kan recreëren", meent Van Woerkom.
 
Loskomen van de melkkoe
"Ik denk dat we de natuur weer moeten terugbrengen in de harten van mensen", stelt hij. Volgens de ANWB-directeur is de natuur institutioneel, technocratisch en juridisch geworden. "Het wordt tijd dat de organisaties loskomen van de melkkoe van de overheid."

Bron: ANP