Spring naar hoofd-inhoud

Zoutkamp krijgt eigen 'Eiffeltoren'

ZOUTKAMP - Het vluchthuisje van Engelsmanplaat dat in Zoutkamp waarschijnlijk buitendijks herbouwd wordt komt in een stalen constructie van zeker 15 meter hoog. Daarmee krijgt het dorp zijn eigen Eiffeltoren.

 

Het houten vluchthuisje stond jarenlang als garage in het dorp, maar is onlangs overgedragen aan het Visserijmuseum dat het met geld uit het Waddenfonds buitendijks wil gaan herbouwen en er een hotelkamer in wil maken. Daarbij is het de bedoeling dat ook de stalen toren, zoals die origineel op Engelsmanplaat stond herbouwd wordt en dat het huisje daar als het ware in gehangen wordt op ongeveer 5 meter hoog. Er wordt ook nagedacht of het mogelijk is de toren tot aan de top te beklimmen zodat deze als uitkijktoren dienst kan doen, met aan de ene kant uizicht over het Reitdiep richting het Lauwersmeer en aan de andere kant op het dorp.

Het plan om in het huisje een hotelkamer te maken kan volgens Sjoerd Moes van het Visserijmuseum nog op wat problemen stuiten, omdat er dan een toeristische bestemming aan gegeven moet worden. Dat vraagt volgens wethouder Hiemstra om een wijziging door de politiek. De gemeente heeft wel toegezegd alle medewerking te zullen verlenen. Naast de buitendijkse locatie wordt ook nog gedacht aan een plek aan de andere kant van de brug, waar nu het reclamebord van palingrokerij Postma staat.