Spring naar hoofd-inhoud

Zeeuwse mossel flink aan de prijs

YERSEKE (GPD) - Mosselen zullen dit jaar flink aan de prijs zijn. Directeur Wim van de Plasse van Delta Mossel in Yerseke verwacht een prijsverhoging van 30 procent. De eerste schelpdieren zullen vanaf donderdag weer overal in winkels en restaurants verkrijgbaar zijn.

Vorig jaar waren mosselen al knap duur: Euro 7 à 8 per kilo voor de meest gevraagde soort, de Jumbo's. De directeur van Delta Mossel schat dat een kilo dit jaar, zeker aan het begin van het seizoen, Euro 8 tot Euro 10 zal doen.

"We gaan met weekprijzen werken", laat Van de Plasse weten. "Normaal gesproken geven we voor langere tijd een prijsindicatie aan de groothandel, maar dat kunnen we dit jaar niet doen. Het is te onzeker hoe de aanvoer van mosselen verloopt." Floor de Groot, commercieel directeur bij Barbé/Aquamossel in Yerseke, wil nog niet vooruitlopen op de verdere prijsontwikkeling, maar hij houdt zijn hart vast. "Kwekers melden dat het moeilijk vissen is op de Waddenzee. Dat is geen goed voorteken. Het betekent dat er op de kweekpercelen minder ligt dan verwacht."

Volgens directeur Huub Lacor van de Roem van Yerseke is er in de Waddenzee sprake van veel windschade. De onzekerheid waarin de mosselsector verkeert door het (tijdelijke) verbod op mosselzaadvisserij, eist ook haar tol, stellen Van de Plasse en De Groot. Ze sluiten niet uit dat de kwekers mosselen sparen voor volgend jaar. De Belgische markt is de belangrijkste voor de mosselsector, die het product als Zeeuwse mosselen op de markt brengt omdat de schelpdieren in de Oosterschelde verwateren, oftewel zichzelf zandvrij spoelen. De Groot is niet bang voor buitenlandse concurrentie. De Belgen zweren bij grote Zeeuwse mosselen. Deense, Ierse en Duitse bodemmosselen zijn pas later consumptierijp. Als die in de loop van augustus op de markt komen, kan dat de mosselprijzen wel drukken.