Spring naar hoofd-inhoud

Zeehondje Afke geboren op parkeerplaats

Zeehond Afke is gisteren niet zonder slag of stoot geboren. Na uren ploeteren hielp Amelander dierenarts Heere Schols het dier op een parkeerplaats van Rijkswaterstaat bij Nes ter wereld en vernoemde het naar zijn vrouw.

NES - Ze was rond, vet en mooi. De zeehond op het Amelander Noordzeestrand kon niet ziek zijn, zag Dirk Visser van Rijkswaterstaat gisteren direct. Het dier hobbelde al een paar uur op het strand bij paal 16/6. ,,Ze hapte naar me, maar vluchtte niet. Dat was gek, want zeehonden gaan er vandoor, hoe ziek ze ook zijn. Ik keek haar aan en dacht: jij moet bevallen.''
Als zeehonden gaan werpen, zoeken ze een droog en rustig plekje op. Meestal is dat een drooggevallen zandplaat in de Waddenzee. Een bevalling verloopt doorgaans vlot.

Maar de geboorte van Afke vergde uren. Om elf uur kreeg Visser de melding. Met zijn vrouw Joke zette hij het strand bij Buren af. Om half vijf 's middags lag er nog steeds geen jong op het zand. Visser waarschuwde de Zeehondencrèche in Pieterburen en Amelander dierenarts Heere Schols.,,We dachten dat het jong dood zou zijn. Het moest er uit, voor de moeder zou bezwijken'', zegt Visser.

Schols voelde. ,,Er kwam bloed, hij kreeg de flap te pakken en trok heel langzaam het jong naar buiten. Floep, en er lag een plaatje van een pup op de parkeerplaats. En ze leefde ook nog. Ik voelde het tot in mijn haarwortels. Mensen hebben voor zover ik weet nog nooit een wilde zeehond geholpen bij de bevalling'', aldus Visser.

Het beestje heet Afke, naar de vrouw van veearts Schols. Moeder en kind zijn naar Pieterburen gebracht.

,,Ze maken het goed, zegt hoofd zeehondenzorg Boukje Mulder. ,,Moeder heeft even gezwommen en doet heel lief tegen Afke.''