Spring naar hoofd-inhoud

Zeehond los in auto Ecomare

Op donderdag 2 december heeft Ecomare drie zeehonden uitgezet op De Hors. Toen de dierverzorgers de klep van de auto openden, wachtte hen een verrassing.

Zeehond Dick was uit de bak gekropen en lag los achterin. Naast hem stond een emmer vis, maar die had hij niet aangeraakt.

Dick is een zeehond die als huiler in Duitsland is opgevangen. Bij het uitzetten geven ze de dieren daar een lik witte verf over hun kop. Tot ze verharen blijven ze zo makkelijk herkenbaar als voormalig opvangdier. Dick spoelde eind oktober opnieuw aan, nu in Nederland. Met medicijnen en veel vis is hij er weer bovenop geholpen.

Dick is een ondernemende zeehond. De dierverzorgers hadden het nog niet eerder meegemaakt dat een zeehond zelf het deksel van de transportbak omhoog duwde en eruit kroop. En dat nog wel tijdens het rijden! Op De Hors liet Dick zich weer gewillig in de bak glijden, om even later bij zee losgelaten te worden.

De drie gewone zeehonden waren goed op gewicht en helemaal gezond. Er was dus geen reden ze langer in de opvang te houden. De meeste mensen moeten er niet aan denken om nu te water te gaan, maar met hun centimeters dikke speklaag hebben zeehonden geen last van de kou.

Ecomare heeft nu nog zes gewone zeehonden in de opvang. Net als vorig jaar zijn er tot ver in de herfst gewone zeehonden aangespoeld. Ze hebben allemaal last van longworm. Ondertussen zijn de eerste grijze zeehonden in de Waddenzee geboren. Bij harde storm spoelen de jongen soms van de zandplaat en raken zo hun moeder kwijt. De dierverzorgers houden er dan ook rekening mee dat ze elk moment jonge grijze zeehonden in de opvang kunnen krijgen.