Spring naar hoofd-inhoud

Woudagemaal volop in bedrijf om dooiwater af te voeren. Bezoekers welkom

zondag, 27 december 2009

Het Woudagemaal in Lemmer is op 27 december onder stoom gebracht en draait vanaf zondagavond op volle toeren. Eerder is het Hooglandgemaal in Stavoren al in bedrijf gebracht. De ingevallen dooi zorgt voor een flinke toevoer van dooiwater en de gemiddelde waterstand in de Friese boezem is op maandagmorgen 28 december rond de 38 cm -NAP, zo'n veertien centimeter boven peil.

De inzet van het Wouda- en Hooglandgemaal komt mede omdat de vrije afstroom bij Dokkumer Nieuwe Zijlen niet mogelijk is vanwege de hoge waterstand op de Waddenzee. De komende dagen worden zeer gunstige getijden verwacht en zal er weer vollop vrij worden afgestroomd. De waterstand komt dan weer snel op streefpeil, maar zal net als de afgelopen periode 5 centimeter meer worden verlaagd. De reden om een buffer te maken is de verwachte vorst eind deze week. Naast de hoge boezemstand zit er ook veel dooiwater in de polders. De poldergemalen draaien daarom ook op volle toeren om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken.

Het publiek is maandag 28 december vanaf 10.00 tot 17.30 uur voor rondleidingen welkom bij het Woudagemaal. Vooralsnog is dinsdag 29 december het draaiende gemaal ook nog te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur. Zoals bekend vervult het historische stoomgemaal, dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort, een actieve rol in de waterbeheersing in Fryslân.