Spring naar hoofd-inhoud

Wildgroei aan wadloopgidsen

LAUWERSOOG - Tijdens het wadlopen kunnen zich ernstige incidenten voordoen. Vier jaar geleden, Rienk Dijkstra van Dijkstra Wadlooptochten vergeet het nooit, waren er twee dodelijke ongelukken.

"Eerst kreeg een vrouw een hersenbloeding en nog geen twee weken later bezweek een van onze gidsen aan een hartaanval. Beiden hebben het niet gered." Op het wad zijn mensen vaak moeilijk bereikbaar. Dijkstra: "Wij zoeken de hoogste gedeelten op, de boten de diepste gedeelten." Een helikopter lijkt dan het snelste hulpmiddel, maar het duurt even voordat die ter plekke is.

EHBO is een vereiste voor wadloopgidsen en deze oefening is prima, vindt Dijkstra. "We zijn verplicht om de twee jaar te oefenen." Wat hem zorgen baart, is de wildgroei aan wadloopgidsen. Dijkstra Wadlooptochten bestaat dertig jaar. "Er hebben momenteel acht organisaties aan de Waddenkust een vergunning voor grote groepen. Maar steeds meer gidsen beginnen voor zichzelf en gaan met kleinere groepen lopen. Als het zo doorgaat, wordt het te druk op het wad."

Lees meer over wadlopen in Feiten en figuren.