Spring naar hoofd-inhoud

Watersportverbond pleit succesvol voor verplaatsing mosselvangst Lauwersoog

Op het Wad en in Zeeland hebben afgelopen seizoen veel mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) gelegen. Mosselvangers maken gebruik van deze MZIs nu de oorspronkelijke manier van werken - schrapen over de bodem niet langer is toegestaan vanwege de kwalijke effecten voor het milieu.

Het Watersportverbond wil graag dat de plaatsen waar de MZIs worden uitgezet in overleg worden bepaald. Daarom hebben diverse partners van het Toeristisch Overleg Waddenzee, waaronder het Watersportverbond, maar ook de garnalenvisserij en de veerbootmaatschappij vele gesprekken gevoerd en stappen ondernomen om de MZI voor de haven van Lauwersoog te verplaatsen. Die inspanningen hebben ertoe geleid dat deze MZI is verwijderd en volgend jaar niet op dezelfde plek zal terugkomen.

Voordat volgend jaar de nieuwe verdeling wordt toegekend, willen we een totaaloverzicht van de plekken waar het ministerie van LNV de mosselaars hun MZIs laat neerleggen. Hierover zal het Watersportverbond binnenkort met het ministerie in contact treden.