Spring naar hoofd-inhoud

Watersport mijdt drukte Lauwersoog 'Sluis niet berekend op verwachte groei'

Lauwersoog Door de enorme drukte bij de sluis van Lauwersoog en het gebrek aan ligplaatsen mijden watersporters in het hoogseizoen steeds vaker het havengebied. De sluis is volgens het Watersportverbond al helemaal niet berekend op de nog te verwachten groei van het aantal vaartoeristen in de toekomst.

 

Wachttijden van vier uur of meer zijn volgens Janny du Bois, regiovertegenwoordiger van het Watersportverbond, zeker geen uitzondering.
"Veel oponthoud wordt veroorzaakt door de passagiersdiensten van Wagenborg. Er is de veerboot naar Schiermonnikoog. Vlak voor vertrek en na aankomst wordt de brug van de sluis niet bediend. Dit om te voorkomen dat de passagiers over de weg worden opgehouden en de boot missen. En dan is er de Esonborg, die vier keer per dag vanaf Esonstad naar Schiermonnikoog vaart en dus acht keer door de sluis moet. Officieel heeft die boot geen voorrang, maar krijgt het meestal wel. Dit leidt tot grote ergernissen bij veel watersporters. Als de Esonborg erin ligt is de sluis gelijk bijna vol. De sluis is veertig jaar geleden gebouwd om 'af en toe een vissersboot naar buiten te laten' en niet berekend op het toegenomen aantal schepen dat het meer bezoekt.En nu ze Lauwersoog gaan promoten als poort naar het wad kan dat aantal alleen maar groeien. Maar met deze sluis kan dat helemaal niet."

Volgens Du Bois klagen veel watersporters ook over het vrijwel ontbreken van aanlegmogelijkheden aan de wadkant voor de sluis. "Zeker met noordoostenwind", vertelt Jan Willem van Vliet, die met zijn Grundel geregeld vanaf Schiermonnikoog terug naar Lauwersoog vaart. "Het wordt steeds drukker in die havenkom met die smalle ingang. Dat werkt met de wind van achter al als een soort trechter. Helaas kan niet iedereen even goed varen en is er amper remmingswerk om je schip even tegen aan te leggen. Iedereen draait dus om elkaar heen en dat soms urenlang. De schepen worden ook steeds groter, laatst kwam er een schip van zeker twintig ton 'even langszij'. Je kunt wachten op ongelukken."

De provincie, eigenaar van de sluis, erkent dat er problemen zijn in en rond de sluis. Ondernemers in het gebied willen de sluis zelfs vaker dicht hebben om doorstroming over de weg te behouden. Er ligt al een aantal jaren een plan voor een nieuwe sluis klaar, maar daarvoor is, zeker in deze tijden van recessie, geen geld. Toch zal er volgens Du Bois iets moeten gebeuren omdat Lauwersoog anders steeds meer de naam krijgt van een plaats waar je zomers niet moet zijn met je boot. "En dat is toch niet wat we met zijn allen willen hier."

Lees meer over watersport in het waddengebied op waddenzee.nl